HTML

Wien

reklám

Friss topikok

Linkblog

Wiener Zeitung - Bécs

2009.02.25. 16:52 theprett

Az osztrák főváros félhivatalos napilapjában Karin Bachmann Szanálás kérdőjelekkel című cikkében elemzi a budapesti kormány zavaros gazdaságpolitikáját. Magyarországon az egyik legnagyobb talány a gazdaság valódi helyzete. Dominique Strauss-Kahn budapesti látogatása sem járult hozzá a helyzet tisztázásához. Magyarország azonban a hatalmas hitelösszeg ellenére egyáltalán nem tűnik tevékeny adósnak. Olyan burkolt üzenetekkel, mint Magyarországot előbbre kell juttatni, a kormány inkább félelmet kelt, mint bizalmat. Gyurcsány „szociális megszorításokról” beszél annak ellenére, hogy a kormány számára prioritást jelent a munkahelyek biztosítása. Igen sok munkavállalónak kell elbocsátással számolnia. A munkanélküliségi ráta jelenleg 8 százalék körül van, ami az év végéig a hivatalos adatok szerint 9,2 százalékig is emelkedik. Az ellentmondások főként a költségvetési hiányszámokkal kapcsolatban érhetők tetten. A hivatalos cél 2,8 százalék, de Gyurcsány szerint elképzelhető 3 százalék feletti hiány is. Jövő csütörtökön tárgyalnak a költségvetés újratervezéséről, miközben néhány napja Veres János azt még szükségtelennek nevezte. Gyurcsány ezzel szemben úgy véli, a pénzügyi válság miatt újra kell számolni a büdzsét. Az EU Magyarországgal kapcsolatos előrejelzésében 1,1 százalékos zsugorodás szerepel, a pénzügyminisztérium már két-három százalékos csökkenésből indul ki. Amennyiben a kormány tartani kívánja a 2,8 százalékos költségvetési hiányt, akkor a büdzsének vagy 200 millió eurót kell megtakarítania, vagy magasabb bevételt kell megcéloznia. A gazdaság ugyan régóta követel egy alapos adóreformot, a miniszterelnök azonban csak az áfa területén kíván alapvető változtatásokat, 4-5 százalékos emelést. Ezzel az emeléssel az áfa lényegesen meghaladná a 20 percentet. Gyurcsány szerint egyszázalékos áfaemelés 35 millió euró bevételt jelent a költségvetés számára, amiből 25-30 millió megmaradna a költségvetés tehermentesítésére. Amúgy a forint mostanság gyengébb, mint 2008 őszén volt, amikor Magyarország nemzetközi pénzügyi segítséget kért.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wien24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr94965596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wiener 2009.02.25. 19:56:10

igen, sajna senki se tudja mi az igazsag
sok buta politikus tonkreteszi az orszagot, es nem tehetunk semmit, mert az ellenzek is ugyanez a bena csapat csak mas a szine
süti beállítások módosítása