HTML

Wien

reklám

Friss topikok

Linkblog

Bécs támogatja a középosztályt - milyen a kapitalizmus ha működik?

2009.03.14. 09:21 theprett

Ősztől minden gyermek számára ingyenes lesz az óvodalátogatás az osztrák fővárosban. Az egygyermekes családok havi 60 ezer forintot spórolhatnak meg. Mostantól...
 

Szeptembertől minden 0-6 éves gyermek ingyen járhat bölcsődébe illetve óvodába az osztrák fővárosban. Ez a legújabb vívmánya a Bécsi Gyemekgondozási Csomagnak, amelyről nemrégiben döntött a bécsi városvezetés.

Az osztrák fővárosban eddig ugyanis a szülőknek is hozzá kellett járulniuk csemetéjük óvodai elhelyezéséhez. Az ovidíjat jövedelemtől függően határozták meg: az egygyermekes családoknak havonta 220 eurót (kb. 66 ezer forintot) kellett fizetniük az óvodáért, a kevesebb mint havi 1.205 euró nettójövedelemmel rendelkező szülőknek pedig 46 eurót. A szociális támogatásra szoruló családok gyermekei természetesen eddig is ingyenesen járhattak óvodába.

Dr. Michael Häupl bécsi polgármester szerint a döntés "óriási támogatás a középosztály számára", amely évi plusz 75 millió euróba kerül a város számára. Így Bécsnek összesen évi 340 millió eurót kell a 0-6 évesek elhelyezésére fordítania. A polgármester igyekezett megnyugtatni az aggodalmaskodókat: "Bécs megengedheti magának ezt a lépést".

Az osztrák főváros Ausztria első olyan tartománya, ahol ingyenes az óvoda illetve a bölcsőde. A szülőknek egyedül étkezési díjat kell fizetniük.

Bécs abban is úttörő az osztrák tartományok között, hogy 2007 óta saját tantervvel rendelkezik az óvodai képzés számára, és a szünidőben is folyamatos elhelyezést biztosít a kicsik számára. A pedagógiai kínálat a gyerekek egyedi igényeihez igazított fejlesztésre helyezi a hangsúlyt - az óvodai angol nyelvoktatástól a matematikai- vagy erőszakmegelőzési projekteken át az állatterápiás foglalkozásokig.

Szólj hozzá!

Címkék: bécs osztrák középosztály

A bejegyzés trackback címe:

https://wien24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr811001316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása